2 Mart 2008 Pazar

TAPAS...Vamos a Tapear...Biber ve sarmisak soslu Karides...Gambas al pil pil...


Tapas İspanya’nın çerez ve antre olarak yenilen özgün lezzetlerine verilen isimdir. “Tapas” ana yemek aralarında alınan ve öğlen veya akşam yemeğine kadar tok tutarak takviye eden bir ara öğün olarak kabul görmüştür. Bazı araştırmacılara göre “la tapa” İspanya Kralı Alfonso X ‘un bir rahatsızlığı sırasında ortaya çıkmıştır. Alfonso X (El Sabio/Bilge kral) rahatsızlığından dolayı yemek aralarında birkaç yudum şarap eşliğinde küçük öğünler yemek zorunda idi. Bilge kral iyileştikten sonra Castilla meyhanelerinde yanında birşey yenmedikçe şarap servisi yapılmaması kuralını getirdi. Krallığın bu takdirini, çoğu zaman doğru dürüst ve besin değeri içeren bir yemek yiyecek parası olmayan insanlara alkol buharının vereceği organik zararları önlemek amacını taşıdığı için faydalı ve bilge bir karar olarak değerlendirebiliriz.

Bazi arastirmacilar ise Tapa’nın aslında çiftçilerin ve diğer işçilerin gün içinde çalışırken yemek saatine kadar çalışmalarını sağlayacak küçük bir şeyler atıştırma ihtiyacından doğduğunu soylemektedirler. Ana yemekler özellikle yağ içeriği bakımından zengin olduğu ve organizmayı hazım açısından oldukça zorladığı ve tarladaki veya atölyelerdeki ağır işe devam edebilmek için hazmı kolaylaştıran dinlenmeyi ve öğle uykusunu zorunlu kıldığı için işler birkaç saat için duruyordu. Yemekten önce sabah saatlerinde ne kadar çok iş yapılabilirse, dinlenme ve hazımdan sonraya o kadar az iş kalıyordu. Alkol enerjiyi ve gücü artırdığı ve kışın da vücudu tarlaların ve ortaçağ atölyelerinin sert soğuğuna karşı dayanıklı kıldığı için bu küçük atıştırmaların yanında şarap içmek gerekiyordu. Yaz aylarında güneyin bu küçük öğünlerine sıcaklarda serinletici birşeyler isteyen bünyeye, rahatsızlık veren bunalmalara yol açan şarap yerine “gazpacho” eşlik ediyordu. Bu küçük atıştırma ya kuzeyde Aragon ve Navarra’da “alifara” denir. Bask bölgesinde ise zaman içinde “poteo” denmeye başlanmıştır, cunku sunumunda geleneksel olarak “potes” yani toprak kaplar kullanılıyordu. Şarapçılar ve meyhaneler tüm İspanya’da yayıldığı zaman bilge kral Alfonso X’ nun tedbir kararı uygulanmaya devam etti. Öyleki bu nedenle şarap bardağı veya sürahisi ağzı bir parça soğuk et veya bir dilim jambon veya peynir ile kapatılarak servis yapılıyordu. Bu geleneğin iki sebebi vardı: Birincisi şarabın içine böcek veya başka şeylerin düşmesini engellemek diğeri de Alfonso X’ nun tavsiye ettiği gibi müşterilerin içtikleri alkolü katı bir yiyeceğe emdirerek yemelerini sağlamaktı. Bu köklü ispanyol geleneğinin ismi de işte bu adetten doğdu: La tapa , ”kapak” , şarap bardağının veya testisinin ağzına kapatılan ve kapak görevi gören katı yiyecek. Böylece “ tapa” geleneği tüm İspanya’da yayıldı ve günümüzde de köklü bir şekilde devam etmesinin yanısıra başka ülkelerde de kabul görüp değişik şekillerde uygulanmaya başlandı..
Sizlere Ispanya´da sikca yapilan ve tuketilen bir Tapas ornegi vermek istiyorum...



Biber ve sarmisak soslu Karides (gambas al pil pil)


Malzemeler :4 kişilik
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
4 diş sarmısak, ezilmiş
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
yarım kilo orta boy karides, kabukları ve içi temizlenmiş
1-2 yemek kaşığı limon suyu
tuz ve taze öğütülmüş karabiber
2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz


Yapilisi:


Küçük boy metal bir tavada orta ateşte yağı kızdırın ve içine sarmısak, pul biber ve toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
Isıyı artırıp karidesleri ve limon suyunu ekleyin. Karidesler pişip, sos her yanına bulaşana kadar 3 dakika çevirerek pişirin.
Tuzu ve karabiberi ekleyin. Tavayı ocaktan alın ve maydanozu serpip hafifçe karıştırın.
Sicak servis yapin. Afiyet Olsun...

1 yorum:

AKİN OZCER dedi ki...

Sevgili Funda,
Bu tarifini Hispanatolia'nın yaşam ve gurme bölümlerine biraz geliştirerek taşıdık. Selamlar...

Akın Selda Özçer