28 Mart 2008 Cuma

Gijon´da pazar nasil olur? Geleneksel pazar ve normal pazar...Mercado Tradicional y Mercado Normal...









Geleneksel pazar

Turkiye´de pazar kulturune alismis ve seven biri olarak Ispanya´da bunun yoklugunu garipsemistim ki Gijon´da sadece pazar gunleri kurulan bir pazar oldugunu ogrendim.Tam sevinmeye baslamisken bu pazarin saat 2-3 civarinda kapandigini duyunca bu insanlar ne zaman alisveris yapiyor diye sasirmistim.Ancak daha sonra gittigimiz buyuk marketlerdeki devasa sebze-meyve reyonlarini gorunce pazar kulturunun burada neden olusmadiginin nedenlerini anlamaya basladim.Buna ragmen insan yinede pazarlarin o kendine has havasini, herzaman taze meyve sebze bulunabilirligini hatta saticilarin -abla boyle armudu ayilar bile yememistir tartiimmi 2 kilo :)))))demesini bile yasayabilmek icin pazarlara gitmelidirler diye dusunuyorum. Iste bu halet-i ruhiye icerisinde Gijon´ki pazarlari kesfettim ve sizlerle paylasiyorum.


















Bu pazarlardan ilki "Geleneksel Pazar" Mercado Tradicional.Bu pazar,15 gunde bir olmak uzere
Gijon Belediyesinin arka bahcesinde kuruluyor.Cevre ilce ve koylerde gelen insanlarin tamamini elde yaptiklari urunlerinden olusturdugu bu pazar oldukca yogun ilgi goruyor.Bu saticilarin tamami bir organizasyona bagli calisiyorlar ve tezgahlar icin Gijon belediyesine kira oduyorlar. Icerisinde organik ekmeklerden, el yapimi el sanatlarina ve ekolojik gidalara kadar bircok ihtiyaci karsilayacak urun var.Resimlerle birlikte gezelim pazari :

















Chorizo de Ciervo


Standlardan birinde Chorizo de Ciervo yani geyik sucugu yazisini gorunce altin bulmus gibi sevindim.Aslinda Chorizo domuz sucuguna verilen ad ama burdaki satici sucuk yazamayacagi icin bu iki guzel kelimeyi ancak yanyana getirmisti :) geyik ve sucuk :)ve sanki bir sanat eseriyle karsilasmis gibi birlikte resim cektirdim :)) Oyle ya,bu pazar sanat eserleri pazari degilmiydi ! Domuzdan baska birseyden yapilmayan sucugu ilk kez baska bir hayvandan yapildigini goruyordum Ispanya´da.Bundan daha buyuk bir sanat eserimi olurmus diye satici kadina kucuk bir servet odeyerek diger standlara gectik :)))














Madrenia Asturias
Ispanya´nin Asturias bolgesine ait geleneksel tahta terlikleri dekoratif olarak kullanilmak uzere hazirlanmis.



















Bu pazarda, ozellikle dogal yapilmis ekmek-kek standlari neredeyse kelimenin tam manasiyla yagma ediliyor :) Ispanyol´larin daha dogrusu avrupalilarin bu konuda cok hassas davrandiklarini soyleyebiliriz.Ayrica pazar gunu restaurant,cafe ve barlar disinda heryerin kapali olmasida bunda etkili tabiki.Standlarda Ispanyol´larin unlu "Empanada"si yani borekleri, misir ekmegi,( Asturias bolgesinde misir bol miktarda bulunuyor)degisik unlardan yapilmis dogal ekmekler,cesitli muffinler ve yoresel tatlilar bol miktarda bulunuyor.Pazarin kapanmasindan cok once bu standlar coktan tezgahlarini toplamaya basliyorlar.Pazarin saat 11:00 civarinda kuruldugunu ve saat 15 :00 gibide kapandigini goz onune alirsak bu oldukca hizli bir tuketim olsa gerek :) Bizde bu yagmacilara katiliyoruz ve kesinlikle hepsini yiyemiyecegimizi bildigimiz halde 3 cesit ekmek ve kucuk kurabiyelerden aliyoruz.(Kendime not : birdaha pazara gidince cok ekmek alma! ;))










El Trasgu/ Sidra Dulce

Standlarin birinde elde boyanmis t-shirtler goruyoruz.Uzerlerinde Galicia mitolojisinden "El Trasgu" figuru var. Trasgu,sans getirdigine inanilan, uzun kulakli, kurnaz ve eli cabuk bir mitoloji kahramani.Sag elindeki tasa bakanlarin ay´i gordugune ve boylece sansli olduklarina inaniliyor.Bu yuzden Ispanya´nin genelinde ama ozellikle Galicia bolgesinde bu figurun kullanildigi pek cok urun gormek mumkun.


Hemen yanindaki standda ise Ispanya´nin unlu elma sarabi "Sidra" karsimiza cikiyor.Ancak bu sefer sarap alkolsuz ve tatli.Sise olarak almak istemeyipte hemen denemek isteyenler icin bardagini 1 eurodan satiyorlar. Denemem icin israr ettiler ancak ben orali bile olmadim :)Ayni standda, burada oldukca populer olan seftali konservesi ve Asturias bolgesinde cokca bulunan kestaneden yapilmis pureler vardi.



















Misir unu ince cekilmisti ancak ilk denememde memnun kaldigimi soyleyebilirim.





















Ve tabiki unlu Asturias peynirleride bu pazarda yerini almisti. Ozellikle "Cabrales" basta olmak uzere hemen hemen butun Asturias peynirlerini bu pazarda gormek mumkun.Peynir saticilari hallerinden cok memnundular cunku ben henuz peynir sevmeyen bir Ispanyol´a rastlamadim :)





Diger stantlarda da, yine ekolojik olarak uretilmis ballar ve balmumları ,el isciligi ile yapilmis cesitli dekoratif ve islevsel materyallerde satis icin hazır beklıyor...


























Ve simdide biraz bizim semt pazarlarinada benzeyen ve diger pazarla ayni gun ve saatlerde kurulan diger pazara goz atalim :



























Pazarin hemen girisinde bizi geleneksel kiyafetleri icerisinde muzik yapan yerliler karsiliyor.Bir sure bu enteresan muzigi dinleyip onlari sevindirdikten :) sonra pazari gezmeye devam ediyoruz.

























Yine pazarin girinde kurulmus olan kolye taki vb. satan bir tezgah oldukca kalabalik.Butun Ispanyol kadinlari, ozellikle yas olarak kemale ermis olanlar :) nedense bujiteriye cok meraklilar.Dogrusu caddelerde giyimine ozen gosteren ve sik olmak yarisan insanlari gormek guzel.











































Pazarda biraz daha ilerledigimizde karsimiza geleneksel Asturias agac isleme ve orgu sanatinin orneklerinden bircok urun cikiyor.Aslinda bu sanatin tam olarak var olup olmadigindan tam olarak emin olmamakla birlikte hemen heryerde bu urunleri gordugumden olsa gerek buna kanaat getirmis durumdayim :) Bizim Karadeniz bolgesiyle bircok ortak ozelligi olan Ispanya´nin bu bolgesinde, benzer bircok obje gormek mumkun.

















































Pazari adeta acikhavada gezer gibi dolasan Ispanyol´larda, semt pazarlarinin alisik oldugumuz o karmasik ve aceleyle yapilan alisveris telasi yok.Bununla birlikte tezgahlarda ozellikle dogal ve organik ne varsa hepsine buyuk ilgileri var.
Bu pazardan kirma zeytin , fistik ve cesitli dogal caylar aliyoruz . Dogrusu burada kirik yesil zeytin bulabilecegimi hic ummuyordum ama bu zeytini yedikten sonra sadece bunun icin bile bu pazara tekrar gelinir diye dusunuyorum.
Pazarin kapanmasina yakin bir saatte gittigimiz icin cok guzel fotograflar yakalayabildigimi soylemem. Ornegin, 2. el esya ve antika satan tezgahlarin cogu toplandigi icin fotograf cekemedim.Ancak pazara daha erken gittigim :) bir sonraki seferde tekrar bu konuya donecegim.





Klasik ayakustu atistirma bufelerinden Churros alip pazardan cikiyoruz...

Pazarlariniz bereketli herseyiniz tam olsun :) ;)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Aviles'ten Merhaba..