26 Şubat 2008 Salı

Limonlu Tavuk,Falafel, naneli Yasemin cayi ve Ispanya´da Faslilar...


Ispanyol´larin ozellikle dogu yemeklerine karsi inanilmaz bir begenileri var.Inanilmaz olmasinin sebebi turistik olarak son derece gelismis olan Gijon sehrinde restaurantlarin onemli bir bolumunu dogu mutfagi olusturuyor. Bunlar icerisinde Arap mutfagindan, Pakistan´a Banglades´ten Fas mutfagina kadar bircok ornege rastlamak mumkun. Bugun sizlere bunlardan biri olan Marakes lokantasindan bahsedecegim.

















Fas, gizemli masallarin baskenti...Ispanya´nin hemen altinda bulunan Cebelitarik bogazi´nin Afrikali komsusu...
Marakeş ve zamansızlığın abidesi “Ölü Canlar Meydanı” Marakeş, gizemli Doğu’ya açılan sihirli bir kapı gibi. Ülkenin ikinci büyük kenti...


Gittigimiz lokantada son derece sicak karsilaniyoruz ve bu samimiyet butun servis boyunca devam ediyor, oyleki daha sonralari sadece o muhtesem yasemin caylarini icmek icin bile tercih ettigimiz bir yer oluyor.
Garson, konusmalarimizdan Turkce "arkadas" kelimesini anladigini soyluyor ve daha once Hollanda´da yasadigindan oradaki Turk arkadaslarindan bahsediyor.





























































Duvarlarinda ve dekorasyonunda ince Fas isciliginden orneklerin yaninda geleneksel Fas materyalleride kullanilmis,bunlar icerisinde nargileler, paslanmaz gumusten demlikler, aynalar, kilimler ve tabiki unlu Fas kandilleri dikkat cekiyor.


Fas’ın mutfağı için söylenebilecek olan en onemli seylerden biri yemeklerinde acı ve baharat kullandıklarıdir.Fas mutfagi, Fransız İspanyol ve İtalyanların yemeklerinden etkilensede Doğu yemeklerinin tadı agirlikli olarak hissedilmektedir.


Egzotik tatlardan oluşan bu mutfak, her yönüyle son derece renkli ve lezzetli. Baharatlarından kaplarına, kokusundan görüntüsüne kadar son derece özgün olan Fas mutfagi, damağa ve goze ayni anda hitap ediyor. Avrupa'da büyük ilgi görmesine rağmen ülkemizde yeterince tanınmayan Fas mutfağı, kimi özellikleriyle bizim damak tadımıza yaklaşırken kimi özellikleriyle de tamamen farklılaşıyor.


Biz baslangic olarak "Falafel" yemegi tercih ettik. Susamla kaplanmis ve egzotik baharatlarla sebzenin birlestigi, kuru kofteye benzeyen bu lezzeti sevdigimi soyleyebilirim.

Bircok ulke Falafel yemeginin onlara ait oldugunu iddia eder israil´liler, Misirlilar, Lubnanlilar
ve Faslilar hatta hatta bizde yapilan Fellah koftesi biraz andirir.Ancak bence her ulke kendi lezzetlerini katarak bizimlendirmis bu kofteyi ve kendilerine mal etmisler diye dusunuyorum.
Israil´e Turkiye´den goc eden musevilerde yemeklerine Ispanyolca isimler takiyorlarmis demek ki ispanya´dan Turkiye´ye ve oradanda tekrar memleketlerine donunce yemek kulturleride harmanlanmis oluyor.Velhasil ne onemi varki yemek iste...Bu yemek bizimdir diye savasinca bide galip olunca dahami mutlu oluyor insan ? Hayir... o zaman ?Baklava, yaprak sarmasi lokum vs. konusunu daha sonra konusmak uzere devam ediyorum ;)




Istedigimiz bir diger yemek, "Etli Kuskus"tu.Gercekten cok guzel yapmislardi.Ince irmikten safranli ve soganli bir pilavin uzerine et koymuslar.


Faslıların geleneksel yemekleri kuskus, ince irmikten hazırlaniyor ve içine bazen safran katıyorlar.Hemen her yemeklerinde bu pilavi gormek mumkun.Ana maddesi irmik olan kuskusun sekli,bizim bildigimiz ince kucuk top seklindeki makarnadan hayli uzak.Kuzey Afrikalılar irmiği ıslatılmış elleri ve un ile çalışarak özel bir yöntemle yumuşatıp değişik iriliklerde kuskuslar elde ediyorlar. En iyi kuskus en ince olandır. Tabii artık kuskus geleneksel şekilde yalnızca evlerde yapılmamakta, aynı zamanda bir gıda maddesi olarak sanayide de üretilmektedir. Günümüzde kuskus Batı Avrupa ulkeleri pazarlarında bol miktarda bulunmaktadır.
Diğer ünlü yemekleri ise ‘tanjine’ dedikleri et yemeği.Bu yemekte egzotik tatlar sunan değişik aromalar kullanıyorlar. Fas’ta genellikle yemekler et ürünleri ağırlıklıdır. Bol baharat ve acı içeren et yemeklerinden en ünlü olanı ise; "tanjine" adlı yemekleridir.


Bir baska yedigimiz yemek ise "Limonlu Tavuk"tu.Daha once bir aile sohbetinde Marakeste bulunmus birisinden oraya ait resimlerden gordugumde mutlaka denemeliyim dedigim limonlu tavuk maalesef beni hayal kirikligina ugratti. :) icerisinde kabuklariyla limon dilimleri,elma dilimleri ve zeytinler vardi.Buraya kadar hersey normalken :) tavugun gogus etinden yapilmis bu yemege bi turlu kanim isinmadi :) ezelden beri tavuk gogsunu sevmedigimden olsa gerek. Oysa resimde bu yemek tavuk butlarindan yapilmisti :)



Aslinda haklarini yememek lazim.Tavuk gogsu problemi :) olmayan birinin kesinlikle sevecegine eminim.


Diger bir yemekte "Karidesli Domates Dolmasi"ydi.Dolma dedigime bakmayin domatesler pismemisti.Karidesleri saymazsak bir tur hafif salatada diyebiliriz buna aslinda.



Fas’ta her yemekte en çok tüketeceğiniz yiyecek ekmek olacaktır. Fas’ta ekmeğin ayrı bir özelliği vardır. Ekmek kadar önemli olan bir diğer yiyecek ise meyve ve sebzedir. Özellikle Akdeniz meyve ve sebzeleri sizi çöl sıcağında oldukça serinletecek olan yiyeceklerden arasındadır. Fas’ın bütün şehirlerinde rastlayabileceğiniz bir diğer yiyecek ise, hurmadır. Hurmanın Fas’ta manevi bir değeri olduğu kadar masalarından eksik olmayan bir yiyecektir.
Tabii nane çaylarını da unutmamak gerekiyor.Sıcak nane çayı içerek serinleyebilirsiniz.
Oysa biz herseferinde "Yasemin cayi" iciyoruz ve acikcasi bu aralar favori cayim olmus durumda.



















Garson cayi servis etmeden once bardakla demlik arasinda 3 defa doldurma bosaltma islemi yapiyor.Bunun sebebi, Kuzey Afrika'da demlikteki cay bosaltilmaksizin uc kere dem alinir. Derler ki birinci dem hafiftir,hosgoruyu ve hayati sembolize eder. İkinci dem biraz daha serttir ve sevginin tadini verir. Ucuncu dem ise buruktur ve olumun acisini sembolize eder.


Hayattaki butun demlerinizin tam tadinda olmasini dilerim... ;)

Hiç yorum yok: