14 Kasım 2007 Çarşamba

BIR ISPANYOL KLASIGI...PAELLA... AFIYET OLSUN


Hazırlama: 25 dakika pişirme: 50 dakika





Meshur İspanyol yemegi Paella'nın yapıminda balık ve deniz mahsulleri kullanabileceginiz gibi Paella'yı tavuk ve sebze ile de hazırlayabilirsiniz. Bunun için de kuşbaşı tavuk eti ve istediğiniz sebzeleri iri iri doğrayarak kullanabilirsiniz. Ayrica yengecli yapmanizi ozellikle tavsiye ediyorum.


Fener Balığıni temizleyip filetolarını çıkarın. Kuşbaşından büyük parçalara bölün. Balığın kafasını kemikleri ile birlikte büyük bir tencereye koyun. Üstüne kullanacağınız pirincin pişme ölçüsüne göre hemen hemen 4 litre su koyun, safranı ilave edin ve kaynamaya bırakın.
Küçük bir tencerede su kaynatın. İçine midyeleri atın ve 1-2 dakika kadar haşlayın. Sarımsakları temizleyin dövün ve bir kenara bırakın. Domatesleri rendeleyin.
Paella yapmak için mutfağınızdaki en büyük ve altı kalın bir tepsiyi kullanın. Tepsiyi ateşe koyun içine bol miktarda yağ koyup kızdırın. Karidesleri yıkayın, kurulayın ve tepsiye atarak 5 dakika kadar kızgın yağda kızartın. Kızarmış karidesleri bir tabağa alın.
Yağı değiştirmeden, içinde karidesleri kızarttığınız yağa fener balıklarını atın ve çevirerek 2 dakika kavurup bir tabağa çıkarın. Aynı yağa kalamarları atın ve 5 dakika kadar çevirin, kalamarları çıkarmadan mürekkep balığı ve sübyayı ekleyin, bir 5 dakika daha birlikte çevirin ve bir tabağa alın.
Aynı yağa sarımsakları atın ve kızartın. Böylece yağınız tüm balıkların ve sarımsağın kokusunu alır. Üstüne domates rendesini atın, toz kırmızı biberi ilave edin ve birlikte çevirin.
Domatesler biraz yumuşayınca, içine yıkanmış pirinci atıp 1-2 dakika kavurun. Üzerine fener balığının kafası ve kemikleri ile kaynatarak hazırladığınız safranlı balık suyunu sıcak sıcak ilave edin. Haşlanmış midyeleri ekleyin. Midyeleri haşladığınız suyun üst kısmından kepçe ile alarak yine pirince ekleyin.
Daha önce kavurduğunuz balıkları ve kalamarı pirincin üzerine biraz yayarak koyun ve şöyle bir karıştırın. Sonra da kızarmış karidesleri, kırmızı biber turşularını Paella'nın üzerine sıralayın ve üstünü kapatmadan kısık ateşte 20 dakika, pirinçler pişinceye kadar kaynamaya bırakın. 20 dakika sonra üzerini alüminyum bir kağıtla kapatın ve 5 dakika daha, çok kısık ateşte dinlenmeye bırakın. Limonları dilimler halinde kesin, Paella'nın kenarlarına dizin.
Yanında Portakal ve Hardal Soslu Salata ile sıcak sıcak servis yapın.
10 kişilik: 1/2 kg. karides 1 fener balığı 250 gr. kalamar 250 gr. mürekkep balığı (sübya) 250 gr. iç midye 6-7 diş sarımsak 2 domates 1,5 kg. yuvarlak pirinç 400 gr. sıvıyağ 10 adet kırmızı biber turşusu limon 2 tatlı kaşığı safran 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber tuz

1 yorum:

Unknown dedi ki...

üfff zaten öğlen oldu acıkmışımm:))
harika görünüyor valla:))
ben bu tarife göre yaparım ama önce bi ispanyol'un elinden yemek lazım bence:))
ben yapsam Türk usulu olur kesin:))