20 Ekim 2009 Salı

EMPANADA (İSPANYOL BÖREĞİ)

Empanada, içi çeşitli malzemelerle (peynir, ıspanak, kıyma, ton balığı, jambon, deniz mahsülleri sığır eti veya tavuk eti) doldurularak yapılan bir tür börektir. Anavatanı İspanya olmakla birlikte, Portekiz ve Latin Amerika ülkelerinde de bilinir ve değişik çesitlerde yapılarak sıkça tüketilir.


Empanada´nın kökeni Camino de Santiago hacıları tarafından bahsi edildikleri 10. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar geriye takip edilebilir. En eski belgelerden biri, bir empanada tasvrini içeren Santiago de Compostela Katedrali'nin 12. yüzyıla ait Pórtico de la Gloria 'sının bir kabartmasıdır. Bir diğeri ise hemen yanında bulunan Palacio de Gelmírez 'de görülür.




İlk olarak İspanya´nın Galicia bölgesinde yapılmaya başlanan ve bugün bütün ülke çapında ünlü olan empanadayı birçok pastane ve fırında bulmak mümkündür. İspanyol empanadası, yarıçapı yaklaşık 30 cm olan daire şeklinde ya da tüm tepsiyi kaplayacak şekilde yapılır.Galicia'da empanadanın daha küçük, yarımay şeklinde versiyonları da bulunur ki bunlar orada ¨Empanadillas¨ olarak adlandırılır.




Mayalı yada normal hamurla yapılan empanadada, temel dolgu malzemesi olarak, paprika biber, domates ve soğan kullanılır ve istenilen iç ilave edilir.İspanya'da ton balıklı empanadaya daha çok rastlanır.




Ton balıklı Empanada - Hamur için malzemeler :




280 gr. un


125 gr. soğuk, tuzsuz tereyağı küp küp doğranmış


1,5 tatlı kaşığı tuz


1 adet yumurta


1/3 bardak soğuk su


1 yemek kaşığı sirke




Tarif :


1.Unu, tuzu ve yağı yoğurma kabı içerisinde parmak uçlarınızla sıkıştırarak yoğurun.


2.Küçük bir kasenin içinde yumurtayı, suyu ve sirkeyi çatalla çırpın. Unlu karışımın üzerine dökün ve bütün malzemeyi iyice karıştırın.


3.Tezgahın üstünü hafifçe unlayın. Hamuru tezgaha koyun ve toparlanana kadar yoğurun. Hamuru naylon poşet içine koyarak buzdolabında 1 saat bekletin.


4.Bu hamuru kullanabileceğiniz gibi hazır satılan milföy hamurlarıylada empanadayı deneyebilirsiniz.




İç harcı için malzemeler :


1 büyük soğan


1 yumurta( beyazı içine sarısı böreğin üzerine sürülecek)


5 çorba kaşığı tomates salçası


2 adet kırmızı tatlı biber


2 kutu ton balığı konservesi


Tuz, karabiber




Soğanı, küp küp keserek bir kaseye koyuyoruz ve içine 1 yumurtanın beyazını ve 5 çorba kaşığı tomates salçasını ekliyoruz. 2 adet kırmızı tatlı biberi de iri iri keserek ilave ediyoruz. Son olarak 2 büyük kutu ton balığı konservesinide yağlarını süzerek ekledikten sonra damak zevkinize göre tuz ve karabiber serpip fazla ezmeden karıştırıyoruz.




Daha önceden hazırlamış olduğumuz empanada hamurunu kullanacaksak eşit olarak 12 parcaya ayırıp tek tek açarak kullanıyoruz.




Rulo yada normal milföy hamuru kullanacaksak hamurları elimizle yumuşatarak, birbirine ekleyip hafif un ve merdane yardımı ile açıyoruz.


Yağlanmış bir borcama veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine açtığımız hamurları serip, içine hazırladığımız tonbalıklı harcı (yada neyli seviyorsanız) yayarak koyuyoruz. Diğer milföy hamurlarınıda (toplam 16 olabilir )birbirine ekleyip açıyoruz ve böreğin üzerine koyup kenarlarını kapatıyoruz.


Artan milföyleri şeritler halinde keserek böreğin üstünü süsleyebilirsiniz.Yumuşayan hamur çektikçe uzuyor ve istediğiniz boya geliyor.Ayırdığımız yumurta sarısını zeytinyağı ile karıştırıp böreğin üzerine sürün...


150-160 derece fırında 40-50 dakika pişirin…
Afiyet olsun

9 Ekim 2009 Cuma

ANA PASTOR VE HEYETİ ANKARA'DA TEMASLARDA BULUNDU




Ziyarette konuşan Türkiye-İspanya Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, iki ülke arasındaki ilişkinin 14. yüzyıla dayandığını, özellikle son 10 yılda bu ilişkilerin en yüksek noktaya ulaştığını ifade etti.




Hükümetler arası ilişkilerin de en üst seviyede olduğunu belirten Demirkıran, parlamentolararası ilişkilerin bu seviyeye ulaşmasını arzuladıklarını söyledi.




Türkiye-İspanya Parlamentolararası Dostluk Grubuna üye çok sayıda parlamenterin bulunduğunu kaydeden Demirkıran, bunun, İspanya'ya duyulan sempatinin bir göstergesi olduğunu anlattı.




Demirkıran, ayrıca, AB sürecinde Türkiye'ye verdiği destekten ötürü İspanya'ya teşekkür etti.




İspanya Parlamentosu İkinci Başkan Yardımcısı ve İspanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Pastor da iki ülke arasında yüzyıllar önce başlayan ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Pastor, bu ilişkilerin iki ülke için çok faydalı sonuçlar doğuracağına inandığını kaydetti.




TBMM'ye gelmeden önce Anıtkabir'i ziyaret ettiklerini dile getiren Pastor, ''Orada, halkınızı ve tarihinizi daha iyi tanıdık. Neden Türk olduğunuz için bu kadar övündüğünüzü daha iyi anlamış olduk'' dedi.




Pastor ve beraberindeki heyet, daha sonra TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy ve komisyon üyeleriyle görüştü.