19 Ağustos 2009 Çarşamba

LONELY PLANET'TEN 154 SAYFALIK ÖZEL TÜRKİYE SAYISI


PASION TURCA


Lonely Planet dergisi 7. sayısı İstanbul özel sayısının ardından, 24. sayısını da Türkiye'ye adadı.




154 sayfalık Lonely Planet'ın 24. sayısının tamamı neredeyse (20-130 arası, 110 sayfası) Türkiye dosyasına ayrılıyor...




Lonely Planet dergisinin Ağustos sayısı “Yunanistan ya da İtalya’dan daha fazla klasik döneme ait arkeolojik kalıntının ve birbirinden leziz yemeklerin bulunduğu Türkiye’nin gezginleri kendine hayran bıraktığı” satırlarıyla başlıyor...




“Kuşbakışı Türkiye” dosyasıyla açılan dergide sabırlı, hoşgörülü ve konuksever halkıyla ülkemiz, İspanyolların kendilerini evinde hissettiği, mükemmel bir altyapıya sahip bir turizm cenneti olarak tanıtılıyor...




“1001 Yüzlü Şehir” başlıklı dosyayla tarihi ve turistik yerlerinden gece hayatına, eski çarşı pazarlarından modern alışveriş merkezlerine İstanbul tanıtılıyor. Boğazı’nın Asya ve Avrupa’yı ayırdığı, sokaklarında her türlü müziğin dinlendiği, binlerce yıllık tarihi olan İstanbul'un bugün de Türkiye’nin ekonomi ve kültür başkenti olduğu ifade ediliyor.




Istanbul'un ardından Trabzon’dan Kaçkarlar’a, Rize'den Safranbolu’ya Karadeniz sahili en belirgin özellikleri ile tanıtılıyor. Ülkemizin tarihi mirası doğudan batıya İpek Yolu dosyasında gözler önüne seriliyor. Sadece peri bacalarıyla değil, yeraltı şehirleri ve Göreme Açıkhava Müzesi’ndeki freskolarıyla İspanya’da popüler bir tatil yöresi olan Kapadokya'ya da Lonely Planet dergisinde geniş yer ayrılmış.




“Her şeyin başladığı deniz” dosyasında Troya’dan Bergama’ya, Efes’ten Pamukkale’ye Akdeniz ve Ege bölgelerine de geniş yer veriliyor. Sayfalarında ülkemizdeki inaçlara da yer veren dergide Doğu Anadolu Bölgesindeki kiliseler ve Mevlevilik de geniş geniş anlatılıyor.




Özel Türkiye sayısında her 10 Kasım’da saat 09.05’te Atatürk’ün anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduğumuza dikkat çekilmiş. İspanyolcaya çevrilen Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet gibi büyük yazarlarımızın eserleri hakkında bilgi verilirken halı ve kilim kültürümüz ve çaya düşkünlüğümüzden de bahsediliyor.




Lonely Planet Türkiye özel sayısı ülkemizin 7 bölgesi hakkında pratik bilgilerin verildiği 13 sayfalık bir rehber ile tamamlanıyor.




Yapılan bu çalışma ile ülkemizin milyonlarca dolarlık bir tanıtımı yapılırken, Türkiye hakkında İspanyolca çok ciddi ve güncel bir kaynak eser de oluşturuluyor.






Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliği'nin son 3 senedir halkla ilişkilerini sürdüren, İspanya ve Türkiye eğlence hayatında son dokuz yıldır önemli bir yere sahip olan Pasion Turca birbirinden farklı projeler ile Türkiye tanıtımlarına devam ediyor. Türkiye'ye Monica Molina, Pink Martini, Cesaria Evora, Joaquin Cortes, Paco de Lucia, Lara Fabian, Azucar Moreno, Mariza gibi çok sevdiğimiz sanatçıları yıllardır getiren ve bizlerle tanıstıran Pasion Turca, daha önce de Guess'in dünya takvimi çekimleri, özel GEO Türkiye sayısı, Intramurros özel sayısı, Conde Nast kapak çekimleri, Monica Molina albüm kapaği özel çekimleri, İspanya'da kültürel çıkarma yaptığımız La Mar de Musicas festivali, ünlülerle Türkiye tanıtımı gibi çarpıcı projelere imza atmıştı... İspanyol ve Latin dünyasının ünlü isimleri Lolita, Rosario, Marta Sanchez, Chenoa, Monica Molina, Azucar Moreno, Poty, Ana Milan, Belinda Washington, Paula Vasquez, Paco Leon, Carlos Baute, Falete, David Delfin, Miguel Abellan, Arturo Arribas, Manu Tenorio'nun aralarında bulunduğu 30'den fazla ünlü simayı Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliğimiz destekleri ile Türkiye'de ağırlamış ve imajlarını Türkiye'nin güzellikleri ile birleştirip yazılı ve görsel basında milyonlarca dolar değerinde kapak haberler yaptırmıştı. Son üç senede yapılan çalışmalar ile turist sayısındaki 4 kata yakın artış dikkati çekerken, İspanya'daki en son sürpriz sayfalarının tamamını Türkiye'ye ayıran Lonely Planet Türkiye Özel sayısı.

İNDRA: ''15 YIL HAYAL ETTİK, TÜRKİYE'DE BÜYÜYECEĞİZ''


Geçen yıl Türkiye’nin hava gözetim ağının modernizasyon ihalesini alan İspanyol yazılım devi Indra Systemas kapılarını Türk basınına açtı. İnsansız uçaktan, inşaata, helikopterden, enerjiye, telekomünikasyondan finans sektörüne kadar çeşitli alanlarda yazılım çözümleri üreten, dünya hava trafiğinin üçte ikisini yöneten Indra’nın Genel Müdürü Manuel Flecha, “Türkiye, 15 yıldır hayallerimizi süsleyen bir ülkeydi” dedi.İhaleyi 38.5 milyon Euro’ya kazandıklarını ve 3 yılda tamamlayacağı proje ile 23 radar sistemi kuracaklarını hatırlatan Indra, şu bilgileri verdi: “İspanya’nın en büyük, Avrupa’nın ise üçüncü büyük bilişim firmasıyız. 2008 gelirimiz 2 milyar 380 milyon Euro.Başta savunma sistemleri olmak üzere ulaşım, enerji, sağlık, telekomünikasyon ve finans sektörleri için yazılım çözümleri üretiyoruz Neredeyse yüzyıllık tecrübeye sahibiz. Bugün yaşanan krizin Türkiye’nin cazibesinden hiçbirşey kaybettirmedi. Türkiye genç nüfusuyla en fazla gelecek vaadeden ülkelerden biri ve teknolojik gelişim bakımından yetişen genç nüfus değişimi çok süratlendirecek. Nabucco ile cazibesi artan Türkiye’de enerji şirketleri için de projeler yapmak istiyoruz.” Dünyanın değişik ülkelerinde 20 yazılım laboratuvar ve 8 bin 500 uzmanı bulunan Indra, Türkiye’de yeni ihalelerle istihdam ettiği kişi sayısını artırmayı da planlıyor. Indra Systemas Türkiye Müdürü Özgür Kaprol da, merkezi Ankara’da bulunan şirkette Türk mühendislerden oluşan ekip kuracaklarını söyledi.

PELİN ESMER'İN FİLMİ SAN SEBASTİAN FESTİVALİNDE YARIŞACAK


Türk yönetmen Pelin Esmer'in "11'e 10 kala" filminin, İspanya'nın önemli etkinliklerinden olan ve bu yıl 57. kez düzenlenecek San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde iki ayrı yarışmada yer alacağı bildirildi. Filmin yapımcı şirketleri arasında yer alan Sinefilm yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, "11'e 10 kala" filminin festivalde "Zabaltegi-Yeni Yönetmenler" adlı bölümünün yanı sıra ana yarışma bölümünde de yarışacağını belirterek, bu açıdan bugüne kadar festivalde iki bölümde birden yarışacak tek Türk filmi olma özelliği taşıdığını vurguladı. Türkiye'de 25 Eylülde gösterime girmesi beklenen film, bir koleksiyoncu ile kapıcının hikayesini anlatıyor.

11 Ağustos 2009 Salı

HOLA'NIN KAPAK ÖYKÜSÜ: '' CAYETANO VE EVA TÜRKİYE'DE''



İspanya’nın en ünlü matadorlarından Cayetano Rivera ve sevgilisi İspanya güzeli Eva Gonzalez’in Türk bandıralı bir yatta Ege sahillerinde geçirdiği tatilleri , Türkiye’yi haftalık HOLA! dergisinde kapağa taşıdı.Hem babası hem de dedesi gibi İspanya’da boğa güreşleri denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Cayetano Rivera'nın attığı her adım İspanyol basını tarafından takip ediliyor. Cayetano'nun yeni aşkı 2003 İspanya güzeli Eva Gonzalez ile birlikte geçirdiği rüya gibi tatil, bu hafta İspanyol televizyonlarının da en fazla takip ettiği konuların başında yer aldı.1 milyonu aşan tirajlı İspanyol Hello dergisi Hola! 'da çıkan 14 sayfalık bu kapak haberi ile Ege sahillerimize milyon dolarlık bir tanıtım yapılmış oldu. Daha önce Monica Molina, Azucar Moreno, Lolita, Falete, Rosario Flores, David Bustamente, Chenoa, Marta Sanchez gibi onlarca ünlüyü ülkemizin tanıtımında kullanan ve çekimler yaptıran Pasion Turca daha önce de HOLA! dergisi için Cayetano'nun eski eşi İspanyol Alba düşesinin kızı Eugenia Martinez de İrujo'yu da İstanbul'da ağırlamıştı.