24 Nisan 2009 Cuma

TORTOS DE MAIZ (KIZARMIŞ MISIR EKMEĞİ)


Asturias´lı Gonzalo Mendez de Cancio, 17.yy´da Florida valisiyken mısırı ilk kez Asturias´ın Tapia şehrine getirir. O dönemde yanlızca buğday unu (escanda) ve çavdar unu (centeno) bulunan bölgede mısır, ilk zamanlar hayvan yemi olarak kullanılmışsada zamanla insanlar mısır ekmeği yapmaya başlamış ve böylelikle mısır geçen zaman içinde mutfaklardaki hakettiği yeri almıştır.


Mısır unuyla hazırlanan bir çeşit ekmeğin yağda kızartılmasıyla elde edilen Tortos de maiz, bundan 20 yıl öncesine kadar İspanya´nın Asturias bölgesindeki köylerde yapılan bir ekmekken, bugün artık en lüks restaurantlarda usta şeflerin ellerinde şekillenen bir yemek haline gelmiştir.

Malzemeler:
300 gr mısır unu
50 gr buğday unu
Ilık su
1 çay kasığı tuz


Kızartmak için: 1 su bardağı zeytinyağı
Servis için: Tortosun üzerine konularak yada yanında birlikte servis etmek için çok çesitli alternatifler bulunmaktadır.Tipik olarak, inek sütünden yapılan ve çok sert bir tadı olan mavi Cabrales peyniri ve bal eşliğinde servis edilebileceği gibi kızarmış yumurta, peynir çeşitleri, sucuk, pastırma yada çeşitli soslar eklenerek hazırlanmış karışımlarda kullanılabilir.


Hazırlanışı:


Genişçe bir cam kaseye mısır ununu ve buğday ununu koyuyoruz.Ilık suyu azar azar ilave ederek ve tuzuda ekleyerek sıkı, ancak çok fazla sert olmayan bir hamur yoğuruyoruz. Yoğurarak top şekline getirdiğimiz hamurumuzu temiz ve nemli bir mutfak bezi ile örterek 5-6 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Ardından elimizle yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve yine aynı cam kap içerisinde üzerini streç bir film ile kapatarak yarım saat kadar daha nemlendiriyoruz.Daha sonra hamurdan kopardığımız yumurta büyüklüğündeki parçaları elimizle yuvarlayıp bastırarak açıyoruz ve orta ateşte arkasını ve önünü 1-2 dakika kızartıyoruz. Kızaran tortosları kağıt mutfak havlusuna koyup fazla yağlarını alıyoruz.Tortosları, sıcak soğuk yada ılık servis yapabiliriz önemli olan yeni pişirilmiş olmasıdır.







Afiyet olsun

3 yorum:

Neslihan dedi ki...

ilginc! dogu karadenizde de bu ekmege cok benzeyen bi ekmek var misir ekmegi degil icerisine peynir koyularak kizartiliyo :)

Funda dedi ki...

ekmegin tarifini biliyorsan bizimle paylasmana seviniriz Neslie :) yorumun icin tesekkurler..sevgiler

Neslihan dedi ki...

Babaannem cok yapardi ogrenir ogrenmez paylasirim. Cordobdan sevgiler :)