3 Haziran 2008 Salı

San Sebastian-Bask Ülkesi-Pais Vasko Euskadi-Donostia


Bugun sizlere Ispanya´nin kuzeyinden, San Sebastian´dan bahsetmek istiyorum. Asıl adı Donostia'dır, İspanyolca adı San Sebastian olarak geçer. 12 semtten oluşur. Guiuzcoa bölgesinin başkentidir.
1014´te St. Sebastian manastırının çevresinde kurulmuştur.
1174, Navarra Kralı Sancho el Savio, şehre otonom statüsü verdi. Şehrin resmi kuruluş yılı olarak kabul edilebilir.Şehir balıkçılık ve deniz ticareti üzerine gelişti.
1200 yılında Castilla Krallığı tarafından işgal edilmiştir.
1719'da üç yıllığına Fransa tarafından işgal edildi.
1794'te tekrar Fransız işgaline uğradı.
1813 yılında Anglo-Portekiz güçleri şehri özgürlüğe kavuşturdu fakat taciz ateşleri sırasında şehrin tamamına yakınını yakmak suretiyle harab ettiler...
Tekrar inşa edilişinin ardından Kraliçe II. Isabella'nın yazlık şehri statüsüne girdi. Kraliçe'nin varlığı bütün aristokratik çevrenin de San Sebastian'a ilgi göstermesine neden oldu. O günden beri Kuzey Iberia'nın en önemli turistik şehri olagelen San Sebastian, bugün de turistik değerini koruyor..





















Atlas okyanusuna bakan plajlariyla unlu ispanyol bask şehri.





Sehir merkezinden, sağ ve sola uzanan La Concha ve Zurriola plajları, yerli halk ve turistler ve özellikle sörfçüler tarafindan oldukca ragbet gormektedir.Bu plajlarda med-cezirler sikca gorulur ve sular cekildikten sonra kumlarda futbol bile oynanmaktadir.


















182.000 civarinda bir nüfusa sahip olan San Sebastian´da yas ortalamasi oldukca yuksektir.Ancak yaz aylarinda gelen genc turistlerle birlikte canlanmaktadir.


San Sebastian´da, Baskça ve İspanyolca konusulmaktadir.Bask´ca dunyadaki diger dillere benzemeyen bir yapidadir. Ayrica Bask bolgesindeki okullarda Baskca dil ogreniminin yanisira, ozerk yonetim bu dili dahada yayginlastirmak konusulmasini saglamak icin ozel caba harcamaktadir. Buna ornek olarak, Bask bolgesindeki butun tabelalarin baskca ve ispanyolca olmasini gosterebiliriz.

Donostiako Udala/Ayuntamiento de San Sebastian


San Sebastian belediyesi

San sebastian´in cevresinde Hernani, Pasaia, Irun, Errenteria, Usurbil, Biarritz(Fransa) illeri bulunmaktadir.

La Liga Primera (İspanyol 1.ligi)'da Real Sociedad adinda bir futbol takimi vardir.Basketbol takimlarinin adi da Gupizcoa Basket'tir.


Her Ağustos ayında "semana grande" "büyük hafta" kutlanır. Uluslararası San Sebastian Film Festivaline de evsahipliği yapar...1980'lerde "Muhsin bey" filmi buyuk odulu almisti bu festivalde.

La vieja tepesindeki Isa heykelinin bulundugu yerden manzara gorulmeye degerdir.

Her yıl 20 Ocak tarihinde Tamborrada adlı bir festival vardır.Belediye Başkanı şehrin eski kısmı olan "Parte Vieja"da şehrin bayrağını göndere çeker ve 24 saat boyunca şehirde davul sesleri duyulur.













Dunyaca unlu sanatcilarin bir gecesine binlerce euro odeyerek kaldiklari unlu Maria Cristina oteli...


San Sebastian´da, 10 euro odeyerek gezebileceginiz bir akvaryum var ancak cok buyuk olmasada ozellikle kopekbaliklarinin nasil dunyaya geldiklerini gorebilmek acisindan oldukca ilginc oldugunu soyleyebilirim. www.aquariumss.com
















Kopekbaliklari ince ipler uzerindeki bu kozalarin icerisinde gelisiyorlar ve herbiri ancak bir parmak buyuklugunde dunyaya geldikten sonra buyuk akvaryuma konulmadan once kucuk akvaryumda basleniyorlar.





San Sebastian, dünya gastronomisinin en gözde merkezlerinden birisidir.Bask mutfağının önemli bir parçası olan Pintxos, San Sebastian restoranlarının adeta bastacidir.İspanyolların meşhur mezelerine "pintxos" deniliyor Baskça.





Hemen her sokakta ve butun sehirde belkide yuzlercesi olan cafelerlerde bu Pintxos´lardan tatmak mumkun.Ancak sanirim Ispanyollar bu tadim isini hayli abartmis olacaklarki pintxos yemenin neredeyse bir torene donustugunu goruyoruz burada. Herhangi bir cafede birseyler icip pintxos yedikten hemen sonra baska bir cafede bunun aynisini tekrar yapmak konusunda baska ne soylenebilir ki :) Fakat hemen eklemeliyim ki ozellikle bask lokantalarindaki ascilar sefler yemek yapmak konusunda kelimenin argo manasiyla olayi asmislar. Kucuk bir dilim ekmegin yada herhangi bir malzemeden yapilmis ancak bir kasik buyuklugundeki bu kucuk lezzetler icin ortalama olarak 2 ile 5-6 eroya varan bir rakam oduyorsunuz.Disimin kovuguna bile gitmez diyebilecegimiz :)bu buyukluk icin neden bu kadar para oduyorum ki diye dusunmuyorsunuz dersem belkide biraz anlayabilirsiniz :) yada hayatimda ilk kez pismemis hamsiyi bu kadar istahla yedigim tek yer dersem :))









sonu gorunmeyen okyanus manzaralariyla, tarih kokan sokakları ve kendine has sadeligiyle San Sebastian, gidilesi gorulesi bir yerdir :) yolunuz duserse,mutlaka ruzgarin eksik olmadigi sahilinde yuruyus yapip serin ve tertemiz denizinde yuzmelisiniz.Her ne kadar cok pahali olsada ucuz alisveris yapabileceginiz marketlerde bulmaniz mümkündür. Bask ulkesinin bu en guzel sahil kentine yolunuzun dusmesi dilegiyle...

Hiç yorum yok: