24 Eylül 2008 Çarşamba

Hispanatolia- Türkler ve İspanyollar için- Facebooktayiz...






Türk-İspanyol ilişkilerini gerçekleştirmek için yola çıkmış olan bir haber portalı


Portal Informativo Turco-Español www.hispanatolia.com



Hispanatolia’nın temel hedefi olan Türk ve İspanyol kamuoylarını birbirine yakınlaştırmak suretiyle, iki ülke arasında mevcut mükemmel ilişkilere hem katkıda bulunmak, hem de sağlam bir toplumsal temel oluşturmak amacıyla bu yeni grubu oluşturduk. Bu grup, Hispanatolia ailesinin mensupları olan sizlerin, dilerseniz;İspanya ve Türkiye ile ilgili her türlü anınızı varsa resimlerinizi veya siyasal, kültürel veya ekonomik bir konudaki bilgilerinizi veya görüşlerinizi paylaşabilmenizi sağlamaya yöneliktir.Dolayısıyla bu bölümü yaşatacak olan sizlersiniz. Yazı veya resimlerinizi bekliyoruz. Ama yukarıda değindik; bu grubun gerçek sahibi siz olduğunuz için, grubun tasarımında da sizden gelecek öneriler bize ışık tutacak...




İlginize teşekkürler...


GELENEKSEL İSPANYOL TATLISI: LECHE FRİTA





.... Selda ÖZÇER´in kaleminden...


Tam Türkçe karşılığını "kızarmış süt" olarak verebileceğimiz bu tatlıya, eğer bir benzetme


yapmak istersek, İspanyol usulü kazandibi diyebiliriz. Bu benzetmeden de tahmin edebileceğiniz gibi, "leche frita" yoğun kıvamda pişirilmiş bir tür muhallebidir. Ancak daha sonra yağda kızartıldığından, sunum aşamasında farklılaşmaktadır. "Leche Frita"nın kökeni tam olarak bilinmemektedir. Birçok bölge bu geleneksel ve çok sevilen tatlının özgün tarifinin kendilerininki olduğunu iddia etmektedir. Hal böyle olunca; bölgeler itibariyle içine konulan malzemeler de değişebilmektedir. Bununla birlikte, San Sebastian kentinin bu tatlının orijini olması büyük olasılıktır. Pamplona ise, limonlu "leche frita" tarifiyle ünlüdür. Ancak Leche Frita, aslında tüm Castilla-Leon bölgesinin ve özellikle Salamanca’nın da en geleneksel tatlılarından biridir. Bu tatlının en önemli özelliği, bir ev tatlısı olması ve genellikle evlerde yapılmasıdır. Nitekim bazı pastanelerin ve restoranların mönülerinin de "ev tatlıları" kategorisinde yer aldığı görülür. Yapılışı bölgeden bölgeye değişiklikler gösterebilmektedir. Hatta aynı bölge içinde dahi yıllar boyunca nesilden nesile aktarılmış olmasından kaynaklanan farklılıklar olabilmektedir. Sunum şekli de farklılık göstermekle birlikte, genellikle 1- 2 cm kalınlığında, 3- 5 cm. büyüklüğünde, kare veya dikdörtgen şekillerde kesilir. Una ve yumurtaya bulanarak kızartıldığı için rengi altın sarısı, içi yoğun krema kıvamındadır ve toz tarçınla karıştırılmış toz şeker veya pudra şekeri serpilerek sunulur. Bununla birlikte, günümüz modern mutfağına, yanında naneli veya limon yada portakal aromalı dondurmalarla, portakal şekerlemeleri veya portakal sosları ve ince yaprak bitter çikolatalarla birlikte servis yapan şeflerle yeniden girmiştir. Bu lezzetli tatlının kalorisi, 100 gr. için yaklaşık 200 k/cal olup, bir tatlı olarak oldukça düşüktür. En yaygın olarak yapılmakta olan bir Leche Frita tarifini aşağıda veriyoruz.




LECHE FRİTA için gereken malzeme:




Yarım litre süt 7 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı mısır nişastası karışımı 2 yumurta sarısı (isteğe bağlı) 4 çorba kaşığı toz şeker Yarım limon kabuğu 1 tarçın çubuğu 2 yumurta Yaklaşık çeyrek litre zeytinyağı Toz tarçın ve pudra şekeri




Hazırlanması:


1. 7 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı mısır nişastasını karıştırdıktan sonra, bu karışımdan 6 kaşık süte eklenir ve iyice erimesi sağlanır. Daha sonra toz şeker, tarçın çubuğu ve limon kabuğu da eklenerek tencere ateşe konulur ve topaklanmaması için hiç durmadan karıştırarak kaynatılır.


2. Kaynadıktan sonra muhallebi kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte 3-5 dakika kadar karıştırmaya devam ederek pişirilir.


3. Ateşten alındıktan sonra, ılınıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir ve içindeki limon kabuğu ve tarçın çubuğu çıkartılır (İsteğe bağlı olarak 2 yumurta sarısı ilave edilerek iyice karıştırılır) ve 1,5 – 2 cm. yi geçmeyecek kalınlıkta olacak şekilde bir tepsiye dökülür ve en az 2 saat dinlenmeye bırakılır.


4. İyice soğuduktan sonra tepsiye dökülmüş olan muhallebi artık sertleşmiş olacağından, keskin bir bıçakla 3-5 cm. büyüklüğünde ve arzuya göre kare dikdörtgen veya baklava dilimi seklilerinde kesilir.


5. Kesilen küçük parçalar, önce ilk başta hazırlamış olduğumuz un ve mısır nişastası karışımından kalan 3 kaşık un karışımına, daha sonra iyice çırpılmış olan yumurtaya bulanarak iyice kızdırılmış bol zeytinyağında, her iki tarafı da altın renginde kızartılır.


6. Leche Frita sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir. Sıcak servis tercih edilirse, leche frita hazırlandıktan sonra bir süre sıcak fırında tutulabilir ancak üzerinin fazla yumuşamaması bir parça kıtır olması gerekir. Her iki durumda da servis yapılırken üzerine pudra şekeri ve tarçın serpilir.




Daha spesiyal bir sunum için kaliteli bir likör veya konyakla flambe yapabilirsiniz.




Afiyet olsun!




Tesekkurler Selda ÖZÇER